Mange viktige diskusjoner foregår med begrenset rekkevidde i sosiale medier.

Det er synd at mange av meningene ikke når bredere ut.

Jevnlig får lokalpolitikere kritikk fordi viktige saker avgjøres uten at debatten blir løftet blant innbyggerne. Det er et godt poeng, men mange engasjerte borgere har en vei å gå selv.

Saksgangen er ofte den samme. Et politisk vedtatt omtales i lokale medier, en eller to sinte Facebook-innlegg blir skrevet om saken og deretter blir det stille - frem til saken avgjøres. Da starter hylekoret som mener seg forbigått av lokalpolitikere.

Det finnes et alternativ. Dersom mer av engasjementet som fremkommer på Facebook og Twitter ender opp i godt formulerte debattinnlegg på blogger eller i media, vil politikerne i stadig større grad involvere innbyggerne i debattene.

Nyheitsleiar Mads René Trellevik. Foto: Lars Sveinung Lid

Selv om det endelige vedtaket likevel kan ende med skuffelsene for noen, skjer diskusjonene i hvert fall i offentligheten.

Politikerne i Bergen og på Osterøy er tidvis flinke til å invitere til debatt, men dessverre ender det ofte opp med få svar. Noen ildsjeler gir respons, mens folk flest annonserer en «tommel ned» blant sine digitale venner.

At stadig flere ytrer sin mening i digitale medier er flott, problemet er bare at mange gode innlegg ikke blir lest av flere enn skribentens nærmeste venner.

For at et innlegg skal gå «viralt» og bli en snakkis utover vennelisten kreves det nasjonal interesse. Det mangler ofte de lokale, men også viktige sakene.

Gode refleksjoner om saker som engasjerer bør løftes og brettes ut i offentligheten. I Bygdanytt har vi selvsagt et eget ønske om å få flere debattinnlegg på trykk hos oss, men det viktigste er at debatten ikke forsvinner bort fra offentligheten.

Ofte er det først etter at en sak er avgjort, at det store engasjementet blir synlig. Da er det altfor sent. Skrik ut og bli hørt.