Drømmer du om å være selvforsynt med grønnsaker, et sted som du også kan bruke til et ekstra oppholdsrom? Da er du i godt selskap. Gartner Teknikk på Hjellestad har mer enn 30 års erfaring i veksthusteknikk og har opplevd en dobling i antall drivhusbestillinger de to siste årene.

– Vi merket trenden før pandemien slo til. Selv om vi har rimelige drivhus som hyllevare, har det salget nesten stoppet opp. Åtte av ti kunder går for det dyreste alternativet, som er spesialtilpasset og ser ut som et smykke i hagen, forteller Geir Nagelsen, daglig leder i Gartner Teknikk AS.

Vanligvis er det 8 til 12 ukers leveringstid på drivhus, men i høst har det vært opptil 20 uker. Det er en av grunnene til hvorfor det er lurt å planlegge drivhus allerede nå.

– Siden august i fjor har vi hatt mye å gjøre, og det er også litt ventetid på monteringen. Vi er en av få som monterer drivhus. Det er den tyske storprodusenten Hoklartherm som lager drivhusene, men de klarer ikke å levere før om fire-fem måneder, forklarer Nagelsen.

Drivhusene setter de opp i all slags vær, men fundamentet må være lagt før frosten setter inn.

Verdt å vente på kvalitet

20 uker kan være lenge å vente på et veksthus, men det er absolutt verdt det. Nagelsen mener veksthus-markedet vokser fordi folk bryr seg mer om hvordan det ser ut i hagen. Det skal stå i stil med hovedhuset og ha gjennomtenkte løsninger.

– Vi skreddersyr våre veksthus etter ditt behov. Du kan velge farge, glasskvalitet, bredde og lengde. Veksthusene våre er godt isolerte og tåler både orkan og snøfall. Det er kjekt å tilby et produkt som tåler tøft vær og som kan stå i over 30 år, påpeker han.

Hos Gartner Teknikk får du gratis befaring og rådgivning. Et drivhus mellom 7 og 15 kvadratmeter er en passende størrelse for de fleste, ifølge Nagelsen:

– Vi drar alltid hjem til kunden for å finne rett størrelse, modell og plassering. En vel så viktig del av jobben er å redusere ambisjonene til kundene våre. Du trenger ikke 20 kvadratmeter hvis det er nok med 10. Vi tenker på hva som er til beste for kunden, selv om vi kanskje mister litt omsetning på det. Størst er ikke alltid best.

Vi skreddersyr våre veksthus etter ditt behov. Du kan velge farge, glasskvalitet, bredde og lengde.

POPULÆRT: Bio Top er et av Gartner Teknikk sine mest populære, isolerte drivhus. Helårsveksthusene er av ypperste kvalitet fra den tyske leverandøren Hoklartherm. De tåler vindkast over 30 meter i sekundet. Foto: Foto: Gartner Teknikk AS

Privatmarkedet er større enn bedriftsmarkedet

I over 35 år har Nagelsen jobbet i gartnerbransjen. Da han startet som teknisk veksthuskonsulent for gartnere i Hordaland, var det over 100 gartnerier i Bergen og omland. Nå er det bare seks igjen i Hordaland som driver aktiv produksjon som grossist.

De siste ti årene har Gartner Teknikk levert veksthus med tilbehør til hageeiere, hobbygartnere og yrkesgartnere. Det er drivhus som står for størsteparten av omsetningen.

– Denne jobben er så gøy at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Folk som driver med planter og grønnsaker er glade og positive mennesker. De gode luktene, varmen og lyset gjør at du føler deg velkommen. Det gir en god følelse, sier Nagelsen.

Selv om privatmarkedet blomstrer, er det ikke bare blomsterdekoratør Finn Schøll som sverger til deres ekspertise.

Det er Gartner Teknikk som har bygget de fleste hagesentrene til Hageland og tidligere BoGrønt, og de reparerer de fleste hagesentrene i Hordaland og Arboret på Milde. De har også bygget to drivhus på Gamlehaugen i Bergen.

– Nylig fikk vi inn bestilling på et 4000 kvadratmeter stort drivhus. I tillegg hjelper vi også kunder med både tegninger og søknader ved behov, sier Nagelsen.

Jo bedre kvalitet på drivhuset, jo lengre blir dyrkingssesongen.

Godt isolerte og sparer energi

Drivhuset skal skape et miljø for plantene som er varmere enn det åpne miljøet utenfor. De er som oftest forsynt med utstyr for kunstig oppvarming.

– Energisparing er viktig, spesielt nå som strømmen er dyr. Våre drivhus krever lite energi fordi de er godt isolerte. De tåler vind over 30 meter i sekundet og 100 kilo snø, forklarer Nagelsen.

Jo bedre kvalitet på drivhuset, jo lengre blir dyrkingssesongen.

– Du kan få glede av avlingen i opptil 12 måneder. Et dårlig isolert drivhus, gir kortere sesong på fem-seks måneder. Vi sier også at de som ikke får til eller ønsker å dyrke lenger, kan bruke våre veksthus som sommerstue fordi de er så godt isolert, forteller Nagelsen.

RONDO PAVILJONG: Det finnes mange typer paviljonger. Denne hagestuen kan åpnes 180 grader og dreies rundt seg selv 360 grader. Foto: Foto: Gartner Teknikk AS

Selv synes han kombinasjonen av veksthus og sommerstue er best, siden du kan være i et koselig innredet rom hvor det spirer og gror både mat og blomster.

– Det som er spiselig er det som gjør opplevelsen så god. Hva er vel bedre enn å knipse av en tomat som du selv har dyrket og spise den, spør han og legger til:

– I drivhuset kan du dele gode opplevelser sammen med hele familien.