Ja, og det står om livet til flyktingen. Os kommune har bestemt at svanen - en mannlig knoppsvane - skal drepes.

Svanen har vært et fast innslag i Os havn de siste syv årene, og han er en bestemt type. Derfor har han fått navnet «Havnesjefen».

For Os kommune og osingene har han vært en slags maskot, og «Havnesjefen» er berømt langt utenfor kommunens grenser.

Bortsett fra politiker Terje Søviknes er det trolig bare artist Aurora Aksnes, skøyteløper Sverre Lunde Pedersen og et lite knippe andre idrettsutøvere som overgår «Havnesjefen» på listen over berømte osinger de siste ti årene.

Men «Havnesjefen» er altså et dyr, og selv om han er vant med mennesker, reagerer den altså som et dyr.

Det skjedde også før helgen. Da angrep «Havnesjefen» en fem år gammel jente som var på tur til Mobergsvikjo med barnehagen sin. Jenten ble dradd under vann, men ble berget av snarrådige redningsmenn. Heldigvis.

«Havnesjefen» er nylig blitt pappa, og han er nå på sitt mest aggressive. Slik er hannsvanen skapt fra naturen - når ungene og moren er på sitt mest sårbare jobber den hardt for å beskytte dem.

Dypest sett handler denne saken om vårt syn på naturen og menneskene. Når en hannsvane i to-tre uker er aggressiv, fordi han beskytter avkommet sitt og partneren sin, så er det rett og slett sånn at vi mennesker må passe ekstra godt på småbarn som leker i vannkanten.

Svanen gjør som den skal, men vi mennesker blir sure fordi «Havnesjefen» gjør som naturen tilsier at den skal gjøre.

Nå har Os kommune bestemt at «Havnesjefen» skal drepes. Det skal etter planen skje i slutten av denne måneden.

Moralen synes å være at «Havnesjefen» kan få lov til å være maskot i Os havn, så lenge den er en koselig maskot som passer inn i et tannløst og unaturlig Disney-univers.

Det hører med til historien at mennesker regelrett har plaget «Havnesjefen» i Os havn. Os kommune skriver selv i sitt drapsvedtak:

«Den aggressive åtferda til «Havnesjefen» er naturleg og han har vore utsett for særs varierande handsaming av publikum i Os.»

På Facebook fortelles det i disse dager blant annet om steinkasting.

Os har forspilt sin sjanse i denne saken.

Havnesjefen bør flyttes til Arnavågen. Ruben Oddekalv i Miljøvernforbundet bekrefter overfor Bygdanytt at det kan la seg gjøre.

I Arnavågen er det fredelig, og langt mindre liv og røre enn innerst ved Osøyro. Det er god plass, samtidig som Arnavågen er skjermet. Vi i Bygdanytt har god utsikt, og lover å passe godt på.

Velkommen til Arna, Havnesjefen! Her er det plass til natur!

Os kommune bør kjøpe seg en kosebamse. Levende dyr takler jo kommunen ikke.