GLADE TURISTER: Fra høyre: Siepie Hoekstra, Andre Bakker, Greet Bakker og Catrinus Seinstra.
FORNØYDE: Ivar Gubberud (t.v.) og Kaj Stokstad gleder seg over gode besøkstall på Gamle Vossebanen.
FAMILIETUR: Alexander Piltingsrud Grevstad med datteren Pernille og farmor Irmelin Grevstad koser seg i den private kupeen.
STASELIG SPISEVOGN: Fullt hus og god stemning i spisevognen. Hovmester Ida Marie Reigstad sørger for at gjestene får en fin opplevelse.
EGET ØL: I restaurantvognen serveres det et eget Vossebane-øl.
DAMP: På veteranjernbanen får lokomotivet krefter på gamlemåten.
GODT MED FOLK: Turister og lokale møtte opp i store mengder for å bli med veterantoget.

Ivar Gubberud smiler bredt etter det store oppmøtet.

– Dette er fantastisk. Vi er veldig fornøyd at så mange mennesker vil kjøre med oss tross dette ruskeværet, opp mot 700 gjester, sier den erfarne driftslederen i Gamle Vossebanen entusiastisk.

Etter over 30 års erfaring og utallige dugnadstimer, kan Gubberud trygt si seg fornøyd med produktet han har å tilby sine gjester.På den 18 kilometer lange strekningen ruller et togsett som er bygget fra 1920— til 1930-tallet.

– Nå har vi fire ansatte, og en fantastisk gjeng frivillige som gjør dette mulig. Uten dem ville det rett og slett ikke ha gått. I dag måtte jeg si nei til folk som ville ha plass på toget, det tror jeg ikke har skjedd før, forteller Gubberud.

  • LES OGSÅ:

Glade hollendere

Idet toget ruller forsiktig ut av Garnes stasjon treffer vi på fire feststemte hollandske turister som tar turen for første gang. At regnet bøtter ned, stopper ikke humøret til de glade hollenderne av den grunn.

GLADE TURISTER: Fra høyre: Siepie Hoekstra, Andre Bakker, Greet Bakker og Catrinus Seinstra. Foto: Anders Totland

– Været får man ikke gjort noe med, vi koser oss for det. Dette er første gang vi tar et veterantog, for en stil og stemning!, sier Siepie Hoekstra fra Friesland i nord-Holland.De er på ferie på Garnes i en uke hos felles venner som de har beholdt kontakten med i mange år. Å ta toget til Midttun krydrer oppholdet litt ekstra.

– Dette synes vi virkelig er spennende, vi reiser gjerne tilbake til Norge snart. Da vil vi også prøve Hurtigruten, legger Hoekstra til.

Tre-retters lunsj

Hovmester Ida Marie Reigstad (22), som opprinnelig kommer fra Osterøy, sørger for bevertning om bord på veterantoget. Eget Vossebane-øl kan de også friste med.

– Vi venter masse folk i dag, og det er kjempegøy at mange vil spise hos oss i dag, sier den unge hovmesteren.

EGET ØL: I restaurantvognen serveres det et eget Vossebane-øl. Foto: Anders Totland

Menyen består av frokost og en tre-retters lunsj servert av hvit— og svartkledde servitører i en serveringsvogn som tar deg tilbake til 1930-tallet.– Rettene har historiske navn, og er utelukkende norske. Ølet som er spesiallaget for Vossebanen er et amber ale, og er produsert hos 7 Fjell bryggeri på Bønes, forteller Reigstad.

Historisk sus

I en annen privat kupé sitter ti personer presset sammen. Familien Grevstad fra Fana tar veterantoget for første gang.

FAMILIETUR: Alexander Piltingsrud Grevstad med datteren Pernille og farmor Irmelin Grevstad koser seg i den private kupeen. Foto: Anders Totland

– Dette minner meg om gamle dager da jeg var barn. Det kan hende at jeg har vært på toget, men i voksen alder er det første turen, sier Irmelin Grevstad med barnebarn Pernille og sønnen Alexander.

I samme kupe sitter også Petter Piltingsrud Grevstad og Johannes Kvamme Kloster, to kamerater på ti år som synes damplokomotiv er spennende.

– Vi har aldri tatt denne type tog, det er jo veldig gøy. Det eneste vi kjenner til er Thomas-toget fra barne-tv, forteller guttene.

Dugnadsånd

Vognmester og tog-entusiast Christer Børve står sammen med billettør Kaj Stokstad på stasjonen på Midttun. Duoen fryder seg over alle gjestene på toget.

– I dag er det nesten fullt på alle setene. Regnet stopper ikke folk ser det ut som, sier Børve.

De har jobbet mange timer dugnad for å få alt på stell til sesongen, som varer fra juni til september. Hver søndag sørger de for at gjester får oppleve denne unike to-timers togturen som før var del av hovedbanen til Oslo.

  • LES OGSÅ:

– Alle gjør dette på dugnad unntatt noen få som får betalt for arbeidet. Felles for oss alle er at vi liker å jobbe med veterantog. Uten dugnad og frivillig arbeid hadde ikke dette latt seg gjennomføre, informerer vognmester Børve.

For Stokstad begynte eventyret på Vossebanen tilfeldig etter en spasertur langs skinnene for et par år siden.

– Jeg gikk en tur langs skinnegangene her ved Garnes og synes togene så spennende ut. Jeg kontaktet så Norsk Jernbaneklubb, og ble medlem. Siden den gang har jeg jobbet frivillig her. Det er sosialt og en lærer mye, vi trenger alltid flere frivillige, sier en smilende Stokstad.

Fremtidsplaner

Etter gode besøkstall i sommer, ser veterantog-klubben på Garnes fremover mot nyere tider. De vil gjerne utvikle produktet.

– Å drive damplokomotiv krever mye arbeid og penger, men vi vil gjerne fornye oss og skape bedre produkter. Fasiliteter for funksjonshemmede er noe som vi ser kan bli gjennomført i fremtiden. Det ønsker vi, men det koster penger og vi trenger flere frivillige, legger Christer Børve til.

FORNØYDE: Ivar Gubberud (t.v.) og Kaj Stokstad gleder seg over gode besøkstall på Gamle Vossebanen. Foto: Anders Totland

Vel tilbake på stasjonen på Garnes hilser driftsleder Gubberud flere gjester velkommen til veterantoget. Ny avgang om kort tid med fulle vogner. Han ser også positivt på fremtiden for toget.

– Dette er en suksess, og vi trives stort med det vi gjør. På få år har vi fått flere ansatte, en serveringsvogn av topp kvalitet, men uten de frivilliges innsats så hadde dette vært umulig, sier Gubberud.

– Jeg oppmuntrer til vekselbruk – at folk kan utføre ulike oppgaver ved driften. Kanskje det er løsningen til den gode innsatsen.

Veteran-samarbeid

Nytt av året er en rundtur som starter i Bergen sentrum. Der går man om bord i D/S Stord, et gammelt dampskip fra 1910, som frakter deg til Garnes kai.

Derfra spaserer gjester opp til veterantog med eventuell lunsj, for så å ta en veteranbuss tilbake til Bergen sentrum igjen.

– Det er et helt unikt produkt som vi har startet opp med i år. Potensialet er stort, og tilbakemeldingene er gode, sier Harald Kvinge, styreleder i D/S Stord.

*** Følg oss på Facebook og få nyhetene fra Arna og Osterøy direkte i feeden din (gratis)**