BYGDANYTT-HJELP: En deltaker hentet frem en artikkel om laksegiljene som inspirasjon foran idémyldringen. - Osterfjorden er en urørt perle som bør brukes mer. Fremtiden er stor for regionen, fortalte den lokale ildsjelen. Foto: Anders Totland

– Herlandsfossen, Fotlandsvåg og Osterøy har et enormt potensiale til å bli noe virkelig stort. Vi er nødt til å tenke stort vi skal lykkes, sier den engasjerte Ap-politikeren Johannes Bysheim i møterommet på Fjordslottet i Fotlandsvåg torsdag kveld.

Daglig leder i Osterøy Utvikling, Tobby Sander Tomassen, ville finne ut hva som er identiteten til Osterøy. Hva som gjør innlandsøyen så unik.

Med arbeidet i denne konseptutviklingen, har Osterøy Utvikling engasjert eksperter innen strategisk tjeneste- og forretningsdesign.

Karianne Hjallen og Sigrid Oterholm Hoem, fra oppstartfirmaet Versions, ledet idémyldringen på Fjordslottet.

De var imponert over oppmøtet, og engasjementet til lokalbefolkningen.

– Det er virkelig en glede å se hvor mye Osterøy betyr for dere. Vi er sikker på at vi skal komme frem til noen gode løsninger, forteller Hjallen fra talerplassen.

TILBAKE PÅ SKOLEBENKEN: Johannes Bysheim mener Herlandsfossen bør satse stort for å vinne. Med det språklige uttrykket «da ordne me» ville Bysheim fremheve gründer-ånden på Osterøy. At lokale bedrifter alltid finner en løsning på utfordringene de møter. Foto: Anders Totland

Konseptet klart i 2018 - trenger investorer

Etter ett år i jobben som daglig leder mener Tomassen selv at prosjektet går i riktig retning.

– Nå er vi inne i en viktig fase hvor vi finner ut hva som er det spesielle med Osterøy, det særegne. Med pengestøtten fra Hordaland fylkeskommune er vi kommet langt på vei, men mye gjenstår. Nå trenger vi investorer. For å skaffe investorer må vi ha et konsept, og der spiller lokalbefolkningen en essensiell rolle, informerer den energiske lederen til Bygdanytt.

– Når tror du konseptet vil være klart?

– Til neste år skal vi ha noe håndfast. Et forslag til hvordan Herlandsfossen blir en attraktiv opplevelsespark som investorene står i kø for å være med på.

– Hva er ditt inntrykk av ostringene så langt i prosjektet?

– Hehe. Ostringene er energifulle, idérike og positive mennesker. De har vært ute en vinternatt før. Herlandsfossen har et enormt potensiale, og det arbeidet skal ostringene være med på, meddeler hun.

POSITIV: Tobby Sander Tomassen ønsker å få hele Osterøy med på laget nå når konseptet til Herlandsfossen skal utarbeides. Foto: Anders Totland

Hva betyr Osterøy for deg?

Rundt 40 mennesker fra hele Osterøy var samlet, og alle hadde fått hjemmelekse før møtet:

– Jeg har bedt alle om å ta med én ting. Det kan være en fysisk gjenstand, en sangtekst, et språklig uttrykk, skildring av en lukt, en smak eller en matrett. Det kan være farger, blomster, bygninger, eller hva som helst. Det viktigste er hva Osterøy betyr for deg, sier Tomassen.

– Sammen skal vi finne Osterøys identitet som skal komme til uttrykk i Herlandsfossen.

BUKKEHORN: De aller fleste hadde tatt med en fysisk gjenstand. Her et bukkehorn. Ellers fikk vi se stompakake, gress, geitost og mange ulike klesplagg. Foto: Anders Totland

– Gå all in

Ordfører Jarle Skeidsvoll sitter og grubler ved pulten og tenker så det knaker.

En gul lapp klistres på veggen.

– Fart og spenning er viktig for Herlandsfossen, kommer det fra ordføreren.

På nabobordet har Veronica Ahmer planene klare:

– Herlandsfossen bør få el-gokartbane, el-båter, rutsjebaner, spisesteder med lokal mat. Her må vi bare gå «all in». Vi må bruke kunnskapen og den unike naturen rundt oss til å lage noe storslagent, sier Ahmer fra Fotlandsvåg mens gjengen rundt bordet nikker og smiler.

– Ja, skal vi gjøre det skikkelig, så må vi satse. Vi må dra lasset i lag, legger hun til.

KLARE PLANER: Veronica Ahmer blør for Fotlandsvåg og Herlandsfossen. Hun vil skape noe grandiost og vakkert i den lille fjordbygden. Foto: Anders Totland

Teknologi og lokalt håndverk

De gule, blå og rosa post-it-lappene ligger strødd rundt på bordet.

Stompakake, natur, tresko, brakje, kvernhus, dugnadsånd, geit, innovasjon, og teknologi.

Deltakerne skriver hastig ned nye stikkord.

– Hva har du tatt med deg, Vidar?

– Jeg har med en robot som beskriver den teknologiske utviklingen i kommunen. Når ungdommene skal ut i arbeid, vil mye være styrt av roboter. Derfor ønsker jeg å fokusere på fremtidsrettet teknologi, sier Vidar Tufteland, fungerende rektor ved Osterøy vidergående skole.

– Egentlig skulle jeg vel ha hatt med meg en øks, men jeg ser det ligger en på bordet allerede, ler Tufteland.

TEKNOLOGI: Haus-bosatte Vidar Tufteland fremhever den teknologiske kompetansen til ostringene. For tiden fungerer karen fra Fitjar som rektor på Osterøy videregående skole. Foto: Anders Totland

Ved siden av Tufteland sitter en røslig håndverker med en tresko i hånden.

– Tresko-virksomhet har en lang tradisjon her på Osterøy. Jeg vil at alle små virksomheter skal kunne samarbeide. Godt håndverk og lokale tradisjoner synes jeg er viktig å få med, sier Stein Magne Låstad og smiler bredt.

Ostringenes historie

Tormod Reigstad sitter og venter på tur. Han har med seg noe som kan ligne en kurv.

– Hæ? En kurv? Dette er ei kipe.

Denne er laget av tynne kvister, men sammen blir det et robust produkt. Ostringene har måttet bære tunge bører gjennom tidene, så dette redskapet har hjulpet mange her på øyen, forteller han.

- God utnyttelse av naturressursene, tilføyer Reigstad.

MINI-KIPE: Tormod Reigstad tok med seg en liten kjipe til dagens samling. - En gjenstand som har vært viktig for ostringene gjennom tidene, forteller Reigstad. Foto: Anders Totland

Håper økonomien kommer på plass

– Det kommer mange gode idéer frem her. Bare håper økonomien strekker til, sier den erfarne politikeren Kari Aakre til Bygdanytt fra et av gruppebordene.

Etter 12 år som ordfører i kommunen, håper den innflyttede fotlendingen at Herlandsfossen og Fotlandsvåg får en lys fremtid.

– Fotlandsvåg har mye å by, og det er viktig at vi utvikler oss, legger hun.

– Ja, du har ingen planer å flytte med det første?

– Nei, du. Jeg trives for godt her, sier Ap-politikeren med et glimt i øyet.

ERFAREN POLITIKER: Kari Aakre trives godt på Fotlandsvåg, og synes mange kom med gode idéer om hvordan Herlandsfossen skal bli i fremtiden. Foto: Anders Totland

Ungdommene vil ha paintball og bro fra Valestrand

Tomassen ønsket at hele Osterøy skulle være representert på møtet på Fjordslottet.

Alt fra laksegilje-entusiaster på Kleiveland, til treskjærere på Votlo.

– Ja, her er det folk fra ulike grendaråd, organisasjoner og lag. Det er viktig med ulike innfallsvinkler. Tidligere i dag arrangerte vi samme type møte med elevene på Osterøy videregående skole for å få høre hva ungdommen synes er viktig for dem. De ønsker mye fart og spenning som paintball og gokart, men også bro fra Valestrand og ny ungdomsklubb, smiler Tomassen.

– Hva er ditt inntrykk av idémyldringsmøtet, Tufteland? Litt som å komme tilbake til skolebenken?

– Hehe, ja. Dette er faktisk veldig gøy og kreativt. Det er kjekt å jobbe med så mange kunnskapsrike mennesker, sier den fungerende rektoren.

BILDER: Noen valgte å uttrykke seg gjennom bilder. Her er Magnhild Helene Tysse som viser frem turbilder fra Osterøys mange fjelltopper. - Jeg er glad i å gå på fjellet. Det er en viktig del av Osterøy, påpeker hun. Foto: Anders Totland

– Skal nå et bredt publikum

Neste steg i arbeidet er å komme frem til et opplevelseskonsept.

– Hvem skal Herlandsfossen være et sted for?

– Det er en av de viktige tingene vi skal finne svar på i utvikling av konsepter. Hvilke behov dette unike stedet skal dekke. På dagens møte var mange opptatt av at Herlandsfossen må være noe som treffer et bredt publikum. Det blir i hvert fall en spennende tid fremover, avslutter lederen til Bygdanytt.

GOD STEMNING: Alle koste seg rundt gruppebordene på Fjordslottet denne torsdagskvelden i august. Får Osterøy en storslagen opplevelsespark? Foto: Anders Totland