29. april 2016 var Linda Litlekalsøy Aase på Stavanger-kontoret til Aker Solutions. På formiddagen kom telefonen om at et helikopter på vei tilbake fra Nordsjøen hadde styrtet ved Turøy, nord på Sotra. 13 personer var om bord.

– Etter hvert fikk vi vite at noen av våre var med. Det er den tøffeste påkjenningen og erfaringen jeg har hatt i min karriere – å miste våre der, sier Aase til Bygdanytt, som møter henne hos Aker Solutions på Sandsli.

Her har hun vært sjef siden 2014. Først for Bergen, så for Norge, og nylig fikk hun sjefsstillingen for konsernet sine modifikasjons-operasjoner både her hjemme og i utlandet.

Men ingenting kunne forberede henne på det som skjedde 29. april.

Det viste seg at fire av passasjerene i helikopterstyrten var ansatte hos Aker Solutions Bergen.

Hun reiste rett til pårørendesenteret på Kokstad den fredagen.

– Det absolutt viktigst for meg da var å være nær de pårørende. Det var mitt ansvar.

På Flesland ble det flagget på halv stang etter helikopterstyrten. Foto: Emil Breistein / NTB scanpix

Gikk i alle begravelsene

Det første helikopteret som gikk fra fastlandet og ut i Nordsjøen etter den fatale styrten gikk søndag morgen to dager senere. Da var Aase på plass sammen med ledere fra Statoil.

– Vi reiste ut for å være sammen med dem som var igjen. I en forferdelig situasjon var det en fin opplevelse, å være nær dem som hadde mistet kollegaer. Men det er noe man ikke kan være forberedt på. Som leder kan man ikke på noen som helst måte forestille seg hvordan man handler, da er det ryggmargsrefleksen som slår inn.

I ukene etter var hun i fire begravelser og holdt tale.

– Det var ekstremt sterkt. En forferdelig erfaring å ha med seg, men det var godt å være tilstede.

– Fikk du tilbud om hjelp?

– Ja, men det som hjalp for meg var å være der for dem som hadde mistet kollegaene sine.

– Men det tok veldig lang tid å komme tilbake til hverdagen igjen, sier Aase.

I gangen utenfor kontoret henger en minnevegg med navn og bilde av de omkomne. Der har de hatt flere samlinger og hun har hatt mye kontakt med familiene til kollegaene som mistet livet.

Her blir helikoptervraket hevet ved Turøy. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det går ikke en dag uten at jeg tenker på dem som aldri kom hjem fra jobb, sier hun og ser ut vinduet idet Bybanen går forbi.

Den har sakte, men sikkert kommet seg til Sandsli og skal videre mot Flesland. Og videre må også livet og jobben i Aker Solutions.

– Har sagt opp altfor mange

50-åringen, som nå er sjef for rundt 2.500 ansatte og har ansvar for cirka tre milliarder i omsetning, vokste opp i Ytre Arna lenge før den norske oljealderen startet. Tittelen hennes er Senior Vice President for Major Modification Projects.

Kort fortalt betyr det at hun er sjef for modifikasjonsprosjekter på installasjoner i Nordsjøen og andre steder i verden der Aker Solutions er involvert.

Det dreier seg om å installere ny teknologi og forlenge levetiden til plattformene som har sørget for at Norge i dag er et rikt land.

Da hun ble hentet til Aker Solutions hadde hun jobbet i Rolls Royce i nesten ti år. Aase startet i jobben 1. april 2014, da den økonomiske nedgangen i verden for alvor begynte å treffe Norge.

– Det har blitt en del tøffe tak og en stor del av jobben er å tilpasse oss de nye tidene. Det har vært en del nedskjæringer, begynner hun.

– Det er utrolig trist, men helt nødvendig. Det viktige er å gjøre det på en slik måte at folk føler de er behandlet med respekt og rettferdighet. Og at de kan gå ut døren og forstå at situasjonen er vanskelig, at markedet svikter.

PÅ JOBB: Linda Litlekalsøy Aase reiser minst annen hver måned ut på plattformer der Aker Solutions er involvert. – Som leder liker jeg å være der det skjer, 50-åringen fra Arna. Foto: Aker Solutions

– Men slik jeg ser det har vi sagt opp altfor mange flinke folk. Vi har brukt årevis på å rekruttere de aller beste i denne bransjen. I 2013 søkte 100.000 jobb i Aker Solutions. Den gangen fikk 3.000 jobb. Bransjen har vært ekstremt attraktiv og vi har kunnet velge og vrake blant de beste. Og så sender vi dem på dør.

– Kunne dere hatt mer is i magen og ventet?

– Nei, jeg bare konstaterer at matematikken som helhet for samfunnet ikke går opp. Men vi var nødt til å gjøre det. Det var den eneste måten vi kunne øke muligheten til å sikre fremtidige arbeidsplasser og styrke konkurransekraften vår på. Men man går ikke uberørt inn i en slik prosess.

Viktige kontrakter

Og det er ting som tyder på at tiltakene har fungert. Nylig vant Aker Solutions anbudet om oppgradering av Njord A-plattformen.

Sammen med Kværner skal industrikonsernet stå for ingeniørarbeidet i prosjektet som sikrer 3.000 årsverk fram til 2020. Kontrakten er verdt fem milliarder kroner.

– Det er et veldig viktig prosjekt, spesielt for bergenskontoret. Det var kritisk viktig for oss å vinne det, bemerker Aase, som ikke legger skjul på at konkurranseinstinktet ikke bare er viktig når man driver med idrett.

– Jeg liker best å drive butikk. Selvfølgelig liker jeg å jobbe med folk, og det gir meg energi, men om du i tillegg kan drive lønnsomt og vinne prosjekter, da er det gøy.

En vanlig arbeidsdag finnes ikke i en toppjobb i Aker Solutions. De siste tre månedene har hun vært rundt på samtlige av konsernets kontorer i Norge og utlandet. Fra Aberdeen og Stavanger, til Sør Korea og Oslo.

– Som leder liker jeg å være der det skjer, og jeg reiser offshore så ofte jeg kan. Jeg liker å snakke med folk, ta temperaturen, få tilbakemeldinger og ta tak i ting, forteller Aase, som etter en kvikk titt på reise-appen sin ser at hun har hatt 90 reisedøgn siden 1. juli i fjor.

– Men det er færre enn da jeg jobbet i Rolls Royce.

Må ha ambisjoner

Hun er sivilingeniør og ble bedriftsøkonom etter at hun var i gang med arbeidslivet. Senere har hun utdannet seg innen coaching.

Etter at hun begynte i Rolls Royce i 2004 hadde hun først vært teknisk sjef i Mandal, før hun gikk videre til kvalitetssjef-stillingen i ProSafe Drilling Services.

I Aker Solutions er hun nå i sin tredje jobb, men det er lenge siden hun måtte fiske frem CV-en. Sist hun søkte på en stilling var i 2004.

– Føler du at karrieren din har hatt en jevn stigning?

– Ja, egentlig. Jeg har jobbet hardt for det og fått nye muligheter underveis. På Kvinnedagen ble jeg spurt om å holde tale om hva som skal til for å være en kvinnelig leder. Men jeg ikke så opptatt av om lederen er kvinne eller mann, selv om jeg synes vi burde hatt flere kvinnelige ledere. Jeg er mer opptatt av mangfold og å få inn folk fra andre kulturer, og flere kvinner.

– Så hva er oppskriften?

– Du må jobbe knallhardt og det har jeg gjort i mange år, men jeg kunne ikke gjort det om jeg ikke syntes det var gøy. Og du må også være modig og tørre å stikke hodet ditt frem. Du må ha ambisjoner, og det er altfor få kvinner som har ambisjoner. Det er så mange damer som kan så mye, men de er så forsiktige.

– Er kvinner for selvkritiske?

– Ja, det tror jeg. Vi blir aldri fornøyde. Vi er ofte arbeidsjern som jobber og jobber og håper at noen ser det. Vi må tørre å stå opp.

Det har blant annet gitt Linda styreledervervet i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, ressursgruppen Olje- og gass i Bergen næringsråd og nylig ledervervet i styret til Aker Solutions AS.

– Jeg trengte ikke mange sekunder på å si ja, sier Aase om styreledervervet i sistnevnte.

– Jeg blir stadig spurt om styreverv og er veldig selektiv på det. Om jeg skal ta et styreverv må det være strategisk riktig for Aker Solutions og bra for min egen kompetanse.

– Går det an å nå så langt uten at det går utover tid med familien?

– Nei, det gjør ikke det. Du må ofre noe, men jeg er glad jeg er veldig strukturert. Jeg kjøper meg tid til mine private ting og legger inn sperrer på at da blir det ingen jobbing. Og jeg hadde ikke klart dette uten støtte fra familien.

Mobil-avhengig

Det er stille og rolig inne på det romslige kontoret Aase har på Sandsli, men det er én lyd som jevnlig kommer og går; vibrasjonene fra mobiltelefonen hennes som ligger på bordet.

Hun har ikke lett for å legge jobben fra seg. Når batteriene skal lades på fjellet, er mobilen alltid med.

– Utfordringen er at jeg sover med telefonen på vibrasjon og har den med uansett hvor jeg er. Det er aktiviteter i havet hele døgnet, men det er ikke så mye jeg kan gjøre om natten om alarmen går, så det er noe som ikke stemmer. Det er noe jeg må øve meg på.

– Og dette er greit for Jan?

– Vet du, den fyren der er helt strålende. Jeg hadde ikke klart meg uten ham.

Sammen med ektemannen Jan Aase har de fire barn og ble nylig besteforeldre. Håndball har alltid vært en stor del av familien Aase og det er foreløpig Jan som har nådd lengst som spiller.

På slutten av 80-tallet spilte han i eliteserien og var på landslaget med over 100 reisedøgn i året. Da var det Linda som måtte være hjemme.

– Nå er det så mange år siden at det nesten er dårlig gjort å snakke om det. Han har måttet betale lenge for den håndball-karrieren, sier Aase med et smil.

SFEFEN: – Jeg liker best å drive butikk. Selvfølgelig liker jeg å jobbe med folk, og det gir meg energi, men om du i tillegg kan drive lønnsomt og vinne prosjekter, da er det gøy, sier Aase. Foto: Snorre Bang Utaker

Konserndirektør for prosjekter i Aker Solutions AS, Knut Sandvik, har jobbet med Linda Litlekalsøy Aase de siste to årene.

Om Linda som leder sier han: – Linda er en veldig dyktig og tydelig leder, som får med seg folkene rundt på en god måte. I en slik jobb er det viktig å ikke dykke ned i for mange detaljer, men skape retning og tro på framtiden og få andre til å levere – og der utmerker hun seg. Det er dessverre ikke så mange damer i vår bransje i ledende posisjoner og det er derfor ekstra hyggelig å se noen som markerer seg slik hun gjør.

Konserndirektør for prosjekter i Aker Solutions AS, Knut Sandvik. Foto: Aker Solutions

Om Turøy-ulykken: – Hun var veldig til stede for familiene som mistet sine kjære. Hun sto fram og viste omsorg for både de pårørende og kollegaene, samtidig som hun tok hånd om prosessene rundt og inn mot begravelsene. Jeg var også med selv, og kan både på min og Lindas vegne si at dette nok er det vanskeligst vi har gått gjennom som ledere og en opplevelse som vi håper vi slipper å oppleve igjen. Hun har også vært involvert i perioden etter ulykken kommer til å være sentral når vi snart skal ha minnemarkering ett år etter.

Om styrevervene: – Hun er nok en av de mest aktive på den fronten og har sentrale verv både internt og eksternt. Linda representerer Aker Solutions på en glitrende måte, og da får man slike muligheter. Det er flott å ha Linda på laget og hun er en drivkraft i Aker Solutions som jeg håper jeg får gleden av å jobbe sammen med i årene fremover.