– Hun kan ikke fortelle foreldrene om skoledagen sin, så når hun når opplæringsmål legger vi ut video av det så de kan se. De har valgt å være åpne om Andrea sin verden, sier musikkpedagog Jonas Langeby.

Andrea er 12 år og ble født med en hjerneskade. Hun er alvorlig psykisk utviklingshemmet, sitter i rullestol og har cerebral parese.

– Truffet en nerve

På Ådnamarka skole i Arna utenfor Bergen får Andrea på 6. trinn spesialundervisning, og det er gjennom musikken hun klarer å kommunisere og opplever mestring.

Videoene av henne blir først godkjent av foreldrene og legges ut på skolens interne side, før Langeby legger de ut på Youtube.

DUO: – Vi har vært en duo i snart fem år. Vi kjenner hverandre, sier musikkpedagog Jonas Langeby om Andrea (12). Foto: Snorre Bang Utaker

På fire år har de lagt ut elleve videoer, men det er spesielt én som har tatt av. Det er videoen der Andrea synger den samme tonen som hun spiller, et enormt framskritt fra da hun startet for fire år siden. Langeby blir rørt til tårer av det han ser og hører.

– Jeg tror hun har truffet en nerve med videoen. Vi viser et læringsmål og gleden rundt det. Det er noe som er ekte og sant, sier Langeby, som også er profesjonell musiker.

– Det er en kraft i henne - det er en sterk person jeg har med å gjøre. Hun kjemper og derfor blir jeg rørt.

Sett i 200 land

Videoen er nå sett av rundt 470.000 og ble lagt ut i september i fjor. Lenge hadde den samme seertall som de andre videoene på noen tusen, men i påsken begynte det å skje noe.

På ett døgn ble klippet sett av 100.000 og den ble blant annet delt på en nettside i Kosovo; lajmi.net, i tillegg til norske smud.no og uppskattat.se fra Sverige.

Nå er den sett i over 200 land.

MESTRING: Andrea (12) ble født med en alvorlig hjerneskade og kan ikke snakke, men gjennom musikken kan hun kommunisere og oppleve mestring. Foto: Snorre Bang Utaker

– Det er ute i verden videoen er oppdaget, men jeg tror ikke folk helt skjønner hvor stort det er. Da hun begynte traff ikke hendene keyboardet, og jeg måtte styre det mot hendene hennes. Nå kan hun synge det hun spiller, forteller Langeby.

Andrea har gått fra å bruke keyboardet som rytmeinstrument, til å treffe én og én tangent. Et annet stort steg var da hun forsto at kraften hun brukte på tangentene bestemte volumet på musikken som kom ut.

– Hun har toneteft og timing. Alle kunstnere leter etter det rene uttrykket, Andrea er der hele tiden. Når vi spiller prøver vi å snakke sammen og kommunisere, sier musikkpedagogen.

SKRYT: – Jonas legger ned en enorm innsats og engasjement, og vi ser at han lykkes med å nå fram på en måte vi ikke ville klart, sier faren til Andrea, Eirik Grindheim. Foto: Snorre Bang Utaker

Foreldrene til Andrea er svært imponerte over det Jonas Langeby har fått til. De så ikke for seg at datteren skulle ha så stor fremgang.

– Jonas legger ned en enorm innsats og engasjement, og vi ser at han lykkes med å nå fram på en måte vi ikke ville klart, sier faren Eirik Grindheim.

– Videoen har nådd veldig langt og i mange av de landene har barn som Andrea helt andre muligheter og forhold. I Norge er det en naturlig del av skoledagen, og det er bra at man i andre land kan se at slik kan det også gjøres, sier Grindheim videre.

Med på Festspillene

Ådnamarka skole satser stort på praktisk-estetiske fag, som gjør det mulig for elevene å ha lærere som også er profesjonelle aktører innen sine felt.

– Det er kanskje ikke så vanlig for barneskoler å ha det. Andrea er i en spesiell situasjon og vi er veldig glad for å kunne gi henne dette tilbudet, sier rektor Linda Haukeland.

– Det er fantastisk at hun som menneske berører andre. Det er mange her som er veldig glad i henne, smiler hun.

Når Festspillene setter i gang i Bergen i begynnelsen av juni er alle elevene fra 6. trinn fra Ådnamarka skole på plass. De skal være med å fremføre Bicyclophony – en sykkelsymfoni, sammen med BIT20 Ensemble.

Og selvsagt skal Andrea være med å spille.