Politiet skriver i en pressemelding onsdag at omreisende håndverkere har kommet til bergensområdet, og at politiet og a-krim aksjonerer mot disse.

Bakgrunnen for at a-krim Hordaland advarer mot å engasjere useriøse steinleggere er sammensatt, ifølge pressemeldingen. Mange gjør dårlig arbeid, de opptrer truende, og forbrukerne kan selv bli økonomisk ansvarlig.

– Disse useriøse aktørene opererer på siden av alle lover og utnytter svakerestilte arbeidstakere. Vi finner ofte eksempler på svart arbeid, ulovlige ansettelsesforhold, dårlig lønn og manglende sikkerhet. Skatter og avgifter blir som regel heller ikke betalt, sier Øystein Andersen.

Pågripelse i Bergen Vest

Han er felles talsperson for A-krim Hordaland. Andersen legger til at tidligere år har huseiere fått tilleggskostnader fordi steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter.

– For kontant betaling over 10.000 kroner kan kjøper bli ansvarlig, påpeker Andersen.

Det blir også opplyst i pressemeldingen at A-krim pågrep to omreisende britiske steinleggere i Bergen Vest tirsdag. Britene utførte vedlikehold på private eiendommer, men var ikke registrert som næringsdrivende i Norge eller utlandet.

Dette bør du som forbruker vite:

  • Sjekk at steinleggerne har identitetskort-kort som viser hvem de er og hvem de jobber for. Alle ansatte i bygg- og anleggsbransjen i Norge skal ha et HMS-kort merket med utstedelse fra Arbeidstilsynet.

  • Ikke betal kontant

  • Mange huseiere har fått tilleggskostnader pga. at steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For beløp over 10.000 kroner blir kjøper ansvarlig, med mindre det finnes en skriftlig kontrakt som viser at kjøper har handlet i ‘god tro’. Dette innebærer at dersom du betaler over 10.000 kr kontant så kan du også bli medansvarlig for steinleggernes skatteunndragelser – det gjelder også om du deler opp beløpet.

  • Utenlandske steinleggere har truet steinleverandører. Det er også eksempler på tilfeller der kjøpere har blitt truet.