Det var bare noen få plussgrader i luften i Bergen, men likevel var det en varm fredag morgen. Kirkens Bymisjon i Bergen hadde nemlig, sammen med næringsliv og frivillige, stilt seg opp på en rekke steder i Bergen sentrum for å overraske og varme hastende sjeler på vei til jobb og skole med et oransje skjerf.

Noen fikk skjerfet i hånden, mens andre plukket det med seg fra de ulike plassene hvor de var hengt opp.

Solidaritetsskjerf

Med på aksjonen var Arna-kar og næringslivskontakt i Kirkens Bymisjon, Kjetil Sælen. Fra jernbanestasjonen i sentrum fikk han gleden av glede mange togreisende fra blant annet Arna.

– Det er en veldig kjekk dag på jobb, både for oss i bymisjonen og alle fra næringslivet og frivillige som er med. Vi får veldig mange gode tilbakemeldinger og det er mange som sier at Bymisjonen gjør en viktig jobb.

– Forhåpentligvis skal skjerfet kunne brukes av hvem som helst og du er da også med å vise solidaritet med folk som har det vanskelig.

Gruer seg til jul

Rundt om i hele landet var det tilsvarende aksjoner og over 15.000 skjerf ble delt ut; skjerf som ulike frivillige og engasjerte har vært med på strikke. På skjerfet blir det også informert om Kirkens Bymisjon sin juleaksjon «Gled en som gruer seg til jul», der man blir oppfordret til å bidra med penger tilsvarende et par julemiddager til noen som trenger det.

Slik så det ut flere steder i sentrum. Koselig, men forhåpentligvis hang de der ikke for lenge. Foto: Kirkens Bymisjon

– Det er en viktig kampanje i vårt arbeid og vi har mye aktiviteter frem mot jul. Julen er jo en veldig kjekk tid for mange og ekstra tung for noen. At vi lever litt annerledes liv blir veldig tydelig i høytidene. Mange er ensomme og må feire julen alene og da vil vi være der for dem, sier Sælen.

Han kjenner også til historien bak skjerfene.

– Det startet for ti år siden da det var en hobbybutikk i Oslo som hadde en utstilling utenfor butikken. De merket plutselig at et av skjerfene var borte om natta, men så var det tilbake morgenen etter. Det viste seg at det var en som bodde på gata som lånte det fordi det var kaldt. Så tok bymisjonen opp ballen og begynte dugnaden og tradisjonen med å strikke disse skjerfene og dele ut i hele Norge. «Årets varmeste dag» fordi skjerfet varmer, men først og fremst fordi vi ønsker å bidra til et samfunn som er mer inkluderende.