Busskur på ville veier

Kraftig uvær på Vestlandet, og vinden herja på Osterøy.

Dette busskuret ble tatt av vinden, og kastet ut i veien i Mjeldalen på Osterøy.
Publisert:
Denne artikkelen er over fem år gammel

Over 2000 kunder var onsdag kveld uten strøm på Osterøy på grunn av uværet.

BKK melder at selskapet «har satt beredskap», og har ekstra mannskaper på jobb på hele Vestlandet.

I Mjeldalen i Haus på Osterøy ble et busskur tatt av den kraftige vinden og slengt ut i veibanen - der det ble liggende opp-ned, delvis knust.

Les også

110: - Ras på Votlo

– Hold deg hjemme!

Vegtrafikksentralen opplyser klokken 22.10 at det er strømbrudd på Osterøy, som fører til trøbbel med blant annet tunneler. I tillegg kommer det hele tiden meldinger om trær som har falt ut i veibanen.

– Det er mye trøbbel over hele fylket, sier trafikkoperatør Kjetil Larsen i Vegtrafikksentralen onsdag kveld.

Det skal også ha kommet meldinger om løse takplater på Valestrand.

Larsen har rådet klart til innbyggerne:

– Hold deg hjemme!

Mye trøbbel på veiene

Veien til Votlo ble onsdag kveld stengt på grunn av ras. Bygdanytt får også tips om stein i veien mellom Valestrand og Hamre (Fv365).

Stein i veien mellom Valestrand og Hamre.

– Mange trær i veien på strekningen Borgo/Greve/Børtveit på Osterøy. Lokale jobber på som helter for å ordne passasje, men det faller nye trær hele tiden, skriver en leser.

Et stort tre veltet ved skolen på Valestrand. Det skal ha knust et fotballmål på banen.

– Treet ligger nå skrått nedover på den nye sykkelbanen på skoleplassen. Bør sikres før skolestart i morgen, sier tipseren til Bygdanytt.

Det er ikke bare på Osterøy det har vært trøbbel onsdag kveld. Like ved Arna Idrettspark hadde et tre veltet ut i veien. Ifølge tipsere blokkerte treet hele veien.

Dette bildet er fra Raknesvegen på Osterøy, og viser tydelig hvordan vinden har herjet.

– Klokken 23 så jeg et tre som hang ca. 1,5 meter over veien, 100 meter forbi krysset ved Bjørnarhallen, mot Garnes. Vanskelig å se, og lett å få i ruten. Busser og store kjøretøy har problemer med å komme forbi, skriver en leser til Bygdanytt.

Broen stengt, så delvis åpnet

På Sotrabrua er det målt vindkast med orkan styrke. Folk oppfordres til å ikke gå ut med mindre det er helt nødvendig.

Det ble onsdag kveld registrert vindkast på 32–34 meter per sekund på Sotrabrua, opplyser Vest politidistrikt.

Grensen for orkan styrke går ved 32,6 meter per sekund. For at uværet skal kunne kalles en orkan må vinden overstige 32,5 meter per sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Brua holdt stengt en periode på grunn av uværet, men ble delvis åpnet igjen litt senere.

Det er også meldt om trær som har blåst over veier og strømledninger. Over 3.600 kunder var strømløse ved 20.30-tiden onsdag kveld, ifølge kraftselskapet BKK.

Utemøbler gjennom vindu

I Os fikk en restaurant et vindu knust etter at vinden sendte flere utemøbler inn i vinduet. I Bergen sendte vinden en trampoline oppå et hustak på Sollien.

Flere fergestrekninger i Hordaland ble stengt i løpet av onsdag kveld, eller fikk redusert kapasiteten på grunn av vinden.

Ifølge Meteorologisk institutt blåser det full storm i Nordsjøen, og nedbøren har også kommet for fullt.

Det er meldt liten storm på Røldalsfjellet og Myrkdalen (begge i Hordaland), og på Utsira fyr og Røvær (Rogaland). Vinden vil øke ytterligere utover kvelden og natt til torsdag.

Meteorologisk institutt oppgraderte tidligere onsdag farevarselet til oransje for Rogaland og Østafjells, det nest høyeste nivået.

Det ventes vindkast på mellom 30 og 40 meter i sekundet, og folk blir oppfordret til å kun bevege seg utendørs hvis det er høyst nødvendig.

Sikre løse gjenstander

– Vi venter at denne vinden vil føre til en del problemer. Bruer kan bli stengt, og ferger kan bli innstilt. I tillegg kan objekter med stort vindfang, trampoliner og trær fulle av blad, være utsatt. Det er viktig å ta dette på alvor, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid onsdag kveld.

Også på Østlandet vil man merke uværet. Langs Oslofjorden vil det blåse sterk kuling rett inn onsdag kveld og natt til torsdag.

Folk med småbåter oppfordres til å ikke ta noen tur utpå. Østlandet vil få enda mer vind fredag.

Politiet har også gått ut med oppfordring om at folk må sikre løse gjenstander og stillaser.

Flytter seg nordover

Uværet begynte i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med full storm onsdag kveld.

Ved Stad onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet at vinden kommer opp i orkan. Deretter flytter det seg til Trøndelag og Nord-Norge, som vil oppleve full storm torsdag morgen og utover dagen.

Fredag vil uværet komme tilbake, hovedsakelig fra Rogaland via Sørlandet, til Telemark og til Østlandet.

Dette uværet har også fått farevarsel oransje – det nest høyeste – og den sterkeste vinden kommer ved kysten og i fjellet, med vindkast mellom 30 og 40 meter i sekundet, altså orkan styrke.

Innstillinger

Seilskuta Statsraad Lehmkuhl, som var på vei til Shetland, bestemte seg allerede tirsdag kveld for å snu og dra tilbake til Norge for å komme seg i havn før uværet treffer.

Om bord var det 162 personer, hvorav 138 elever fra Nordfjord folkehøgskole, melder NRK.

Flyselskapet Widerøe har innstilt flere fly og omdirigert andre. Det samme har SAS.

Publisert: