Tre personer i Arna pågrepet i storaksjon

Politiet mener å ha stanset et organisert kriminelt nettverk innenfor avisdistribusjon. Totalt ble elleve personer pågrepet i Bergen og Askøy.

Under aksjonen ble det beslaglagt flere datamaskiner og mobiltelefoner.
Publisert:
Denne artikkelen er over fem år gammel

Syv adresser i Arna, andre steder i Bergen og på Askøy ble ransaket i det som kan bli den største arbeidskriminalitet-saken i Vest politidistrikt noensinne, opplyser politiet.

Til sammen ble først ti personer pågrepet, men dette ble onsdag ettermiddag oppjustert til elleve. Tre av disse ble pågrepet på to boligadresser i Arna.

Avisbud

– Vi mener det dreier seg om fiktiv fakturering, bedrageri, heleri og hvitvasking av penger, og bruk av svart arbeidskraft i forbindelse med distribusjon av aviser, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Vest politidistrikt til Bygdanytt.

Politiet mener de siktede tilhører et organisert nettverk, som i mange år har fungert som underleverandør i forbindelse med avislevering.

– Avisene ble levert, men vi mener å kunne bevise at jobben ble gjort av personer som jobbet svart i et system med fiktiv fakturering, opplyser Christoffersen.

Til BT opplyser politiet at oppdragsgiveren på toppen er Schibsted, men de er ikke mistenkt for å ha noen som helst rolle i saken.

– Alle som har avtale direkte med Schibsted, fakturerer i henhold til avtalen, sier administrerende direktør Trond Håkon Norheim i Schibsted Distribusjon til BT, uten å ville kommentere ytterligere.

Store summer

Politiet mener de pågrepne blant annet har sendt falske fakturaer i stor skala og unndratt skatt og avgifter i millionklassen. I tillegg er flere personer siktet for omfattende NAV-bedrageri for nærmere fire millioner kroner.

– Mistanken knytter seg til et godt organisert nettverk med flere profesjonelle aktører og medvirkere som vi mener har fått urettmessige stønader og har unndradd skatter og avgifter på bekostning av fellesskapet.

Gjennomgår beslag

I aksjonen deltok 34 personer fra Skatteetaten, 46 fra politiet og noe personell fra NAV og Arbeidstilsynet. Aksjonen var koordinert av det tverretatlige samarbeidet i A-krim Hordaland og ble ledet av politiet.

– Vi valgte å gå til aksjon nå fordi det dreide seg om pågående alvorlig kriminalitet og man fryktet at sentrale og viktige bevis ville gå tapt dersom vi ventet til etter jul, sier Christoffersen.

Det er ventet at etterforskningen vil ta lang tid.

For ordens skyld: Bygdanytt eies av AS Lokalavisene, som er en del av Schibsted.

Publisert: