Det fine været har ført til at det er svært tørt i flere områder i regionen vår, som i store deler av landet for øvrig. Skogbrannfaren er for øyeblikket stor i flere kommuner i Hordaland og indeksen er økende.

– De siste dagene har brannvesenet rykket ut til flere gress- og lyngbranner i Hordaland. Når det er så tørt som nå, skal det svært lite til før det begynner å brenne, sier brannsjef Leif Linde.

Fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp bål i naturen. Dette gjelder også bål og grilling i tilknytning til naturen. I denne perioden er det kun tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Dette er imidlertid på eget ansvar og risiko.

– All bruk av ild representerer nå brannfare

– I disse dager er det imidlertid så tørt i vegetasjonen at all bruk av ild i naturen representerer en brannfare – derfor innfører vi totalforbud, uttaler brannsjef Leif Linde.

Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydning. Brannvesenet vil opplyse når totalforbudet opphører.

Hva betyr totalforbud?

Brannsjefen kan ved spesielle værforhold legge ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs. I slike tilfeller blir situasjonen vurdert slik at det ikke er trygt å gjøre opp ild utendørs, selv ikke på godkjente bål- og grillplasser.

Hvis det blir lagt ned totalforbud i sesongen hvor det er generelt forbud, vil totalforbudet gjelde frem til faren vurderes over. Brannvesenet vil opplyse når totalforbudet opphører.

Her er reglene under totalforbud:

Dette kan du gjøre:

  • Grille i din egen hage med aktsomhet

  • Merk! Ved prekære hendelser kan brannvesenet legge ned forbud mot ALL ild, selv i folks hager. Dette vil bli formidlet i en pressemelding og via lokale medier

Dette kan du ikke gjøre:

  • Det er ikke lov å tenne opp små kaffebål, engangsgriller, kulegriller, bålpanner, gassgriller, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff utendørs

  • Det er ikke lov å grille eller tenne opp bål i nærheten av skog og mark

  • Det er ikke lov å tenne bål og grille i strandsonen

  • Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på de vanligvis godkjente og tilrettelagte bål- og grillplassene

  • Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak