Bergen brannvesen har det travelt for tiden. Vakthavende sjef Frode Bødtker får mange spørsmål knyttet til grillforbudet.

– Som en generell hovedregel er det forbudt å grille med åpen ild i sin egen hage og ute i naturen.

– Mange har grillhytter og grillhus i hagene sine, med fire vegger og tak. Hvordan gjelder forbudet her?

– Et godt spørsmål som vi ikke har tatt stilling til. Der må jeg komme tilbake til deg, sier han.

Betegnet som inne

Noen minutter seinere kom dommen.

– Å grille i grillhus blir betegnet som inne. Det er dermed lov. Vi skal ikke sette en demper på grillkosen om den foregår inne i et lukket hus eller hytte, opplyser Bødtker til Bygdanytt.

Han understreker derimot at brannforbudet ellers gjelder, og at det skal litt nedbør til for at det skal bli opphevet.

– En bør alltid vise aktsomhet med fyr og flammer. Glo og gnister kan forekomme, og i og med at det er så tørt nå, så bør en være ekstra forsiktig. Men grill og kos dere gjerne innendørs, avslutter sjefen.

Flere unntak

Forbudet gjelder kull, engangsgrill og gassgrill. Elgrill og andre elektriske innretninger, som ikke avgir gnist eller flamme, omfattes ikke av forbudet.

Slike griller representerer imidlertid også en brannfare, og må man gjøre en egen vurdering av denne brannfaren og utvise stor forsiktighet, opplyser brannvesenet.

Bygdanytt har fått spørsmål om hvorvidt forbudet mot ild betyr at man ikke kan tenne seg en røyk utendørs. På det spørsmålet svarer brannvesenet følgende:

– Vi har ikke tenkt å lage noe hysteri. Å ta seg en røyk kan vi ikke nekte folk, men det er selvfølgelig viktig å tenkte på hvor man kaster eller fra seg sneipen. Generelt er det sunn fornuft som gjelder, sier informasjonsleder Trine Sivertsen Sommerlade til Bygdanytt.