Totalt har 18.325 elever søkt plass på offentlig videregående skole i Hordaland.

Da søknadsfristen gikk ut i mars hadde 194 elever søkt seg til Osterøy videregående skule, mens tallet i 2017 var 214. Altså en nedgang på 20.

– Hovedforklaringen er at vi har én klasse mindre i år. I fjor mistet vi barne- og ungdomsarbeiderlinjen og dermed 15 plasser, sier rektor Magne Ottar Espelid ved Osterøy videregående skule.

Karaktersnittet på førsteinntaket ved skolen gikk kraftig ned fra 38,8 i fjor til 28,2 i år.

Stor interesse på enkelte linjer

Rektoren beskriver søkertallene som normale.

– Vi hadde en voldsom oversøkning på elektrolinjen, som vanlig, med over 30 primærsøkere på 15 plasser. På helse og oppvekst forsøkte vi å få til to klasser, men det har i foreløpig ikke lykkes med, sier han.

Espelid forteller at det som rektor er smertefullt å måtte si nei til ostringer som ønsker å bli elev ved de populære linjene.

Mens linjene teknikk og industrialproduksjon (TIP) og studiespesialiserende opplevde en økende interesse i resten av Hordaland, gikk antallet søkere ned på Osterøy.

– Det var litt overraskende, men kan skyldes tilfeldigheter. Hvordan plassene fordeler seg til syvende og sist, når alle inntakene er gjort, vet vi ikke ennå. Inntakslederen regner med at det vil bli relativt fullt til slutt, forteller Espelid.

Nedgang i Arna

For Arna vidaregående skule var nedgangen større enn på Osterøy. Mens 290 søkte seg dit i 2017, er tallet 241 i år. En nedgang på 49 elever.

Ifølge avdelingsleder Petter Grahl Johnstad har nedgangen en naturlig forklaring, fordi skolen tilbyr 30 plasser mindre i år.

– Vi har venteliste på alle programområder, og i alle klasser unntatt én, så sånn sett vil jeg si at det er gode tall. Vi blir fullstendig fullt opp, forklarer han.

Karaktersnittet på førsteinntaket er 41,2 i Arna, mens det var 44,50 i 2017.

Den mest populære skolen i bergensområdet er som vanlig Amalie Skram som har et karaktersnitt på 49,4.