Foto: Eirik Langeland Fjeld

Påsken nærmer seg med stormskritt, og Vegtrafikksentralen i Statens vegvesen er forberedt på tidvis kaotiske tilstander på E16.

På spørsmålet om når det blir verst, er svaret klinkende klart:

– Når folk skal hjem igjen. At det blir trøkk, trafikk-kaos, kø og frustrerte folk er det ingen tvil om. Det blir det hvert år, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Vegtrafikksentralen og tilføyer:

– Av alle høytider er slutten av påsken den verste.

– Ta det med ro!

Dagene folk reiser på ferie blir derimot ikke like ille som den store hjemfartsdagen 2. påskedag, skal vi tro Sleire.

– Ved starten av påsken blir det alltid mer spredt. Noen kan reise allerede fredag, andre mandag, tirsdag eller onsdag, påpeker trafikkoperatøren.

Han regner med at fredag blir dagen med mest trafikk i starten av påsken, etterfulgt av onsdag.

– Hva råd har du til de som må kjøre disse dagene?

– Ta det med ro, det nytter ikke å stresse. Tilpass farten og beregn god tid.

Og rådet til hjemfartsdagen?

– Reis enten veldig tidlig andre påskedag eller vent så lenge du kan. Men om alle følger dette rådet, så er en like langt. Vi kommer ikke unna litt styr på slutten av påsken, sukker han.

1 kilo kan bli til 96

I Hordaland var det fire ulykker i påsken 2017, der fem mennesker ble skadet. Nå går Statens vegvesen ut med råd før trafikken hoper seg opp.

– Skulle bilen måtte bråstoppe vil gjenstander som ikke er sikret bli slengt framover. Dette utgjør en stor fare for fører og passasjerer. Pakker og sikrer du bilen rett kan skadeomfanget bli mindre i mange ulykker, sier Anne Margrethe Bøe i Statens vegvesen i en pressemelding.

Hun påpeker at et nettbrett på rundt et kilo kan få en kraft på 24 kilo om en bråbremser i 50 km/t.

I 100 km/t vil nettbrettet få en kraft på hele 96 kilo.

Et nettbrett kan fort bli tungt når bilen må bråbremse. Foto: Statens vegvesen

Den store bulkedagen

Det er nok mange som skal ut å kjøre allerede fredag 23. mars. Det er kanskje ikke så lurt. Ifølge Tryg Forsikring er fredag nemlig dagen det smeller oftest i påsketrafikken.

– Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1300 bilskader, de aller fleste på ettermiddag og kveld. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakgfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i forsikringsselskapet.