Natt til 1. mai i fjor brant en enebolig til grunne på Valestrand på Osterøy.

En ung mann ble to dager etter brannen pågrepet av politiet og siktet for grovt skadeverk. Politiet mente han hadde startet brannen som la eneboligen i ruiner.

I begynnelsen av juni i år var saken ferdig etterforsket og ble oversendt til statsadvokaten. Politiet har hele veien holdt kortene særdeles tett til brystet.

Nå er saken henlagt og den unge siktede mannen er sjekket ut av saken, opplyser politiet til Bygdanytt.

Politiet: Han tilsto å stå bak

I fjor satt den unge mannen varetektsfengslet i tre uker av hensyn til etterforskningen.

Politiet avslører nå flere detaljer som ikke tidligere har vært offentlig kjent.

– Bakgrunnen for at han var siktet i utgangspunktet var at han tok kontakt med oss og erkjente handlingen. Senere trakk han den forklaringen, sier politifullmektig Ingrid Karin Wåge Postvoll.

Politifullmektig Ingrid Karin Wåge Postvoll sier det var en bred etterforskning som gjorde at den unge mannen til slutt ble sjekket ut av saken. Foto: Mads René Trellevik

Fordi mannen hadde vært i området den samme kvelden og i avhør selv koblet seg til hendelsen, besluttet politiet at det var riktig å fremstille ham for varetektsfengsling.

– Vi har kartlagt bevegelsene hans grundig ned til minuttnivå og så dette opp mot hvilke muligheter han har hatt til å faktisk stå bak. Når vi ser alt i sammenheng opp mot tidslinjen, så ser vi at det er usannsynlig at han skal ha rukket å sette fyr på bolighuset, forteller Postvoll.

Mannen hadde drukket alkohol kvelden før brannen, ifølge politiet.

Slik så tomten ut dagen etter brannen. Foto: Anders Totland

Mye pekte mot den siktede

Politiet har hatt en krevende jobb med å finne brannårsaken fordi huset ble totalskadet.

– På tidspunktet han ble fremstilt for fengsling, så var det mange omstendigheter som pekte mot ham. Da hadde vi en tilståelse og han kunne knyttes til området. Det var viktig for oss å innhente mest mulig informasjon og avhøre vitner, samt kartlegge bevegelsene hans, uten at han hadde anledning til å påvirke dette.

Eirik Nåmdal er mannens forsvarer. Foto: Mads René Trellevik

Mannens forsvarer, Eirik Nåmdal, bekrefter at klienten hans er sjekket ut av saken, men ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene fra politiet.

Ukjent brannårsak

Fortsatt er det ikke fastslått en brannårsak.

– Huset var overtent og brant helt ned, så det er vanskelig å si noe hundre prosent sikkert om hva som egentlig har skjedd. Vi har ikke kunnet konkludere, men den unge mannen som var siktet i saken, har vi sjekket ut, fastslår Postvoll.