AUF Hordaland mistet 5 av sine 25 medlemmer som var på Utøya 22. juli 2011. To av disse var Tarald Kuven Mjelde og Tore Eikeland fra Osterøy.

I 2013 ble Tore Eikelands legat opprettet, med mål om å gi barn og ungdom i utviklingsland mulighet til å lære om og delta i politiske prosesser på lokalt og nasjonalt nivå.

Nå får to reise fra Sør-Afrika til Norge takket være legatet.

– Stemmene blir ikke glemt

Inaam Kesner (25) og Bhongolwethu Sonti (27) driver Tore Eikelands Legats prosjekt for ungdom i Cape Towns fattige «townships» i Sør-Afrika. De skal nå besøke Bergen og delta som gjester på Utøya.

Det er godt å se at Tores visjoner, tanker og ideer blir ført videre, sier Ragnar Eikeland. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

– Jeg synes dette er utrolig. Tore mente at å bidra med penger kun er en kortsiktig løsning, og at å gi barn og ungdom utdanning ville på sikt gi mye bedre resultat. Og vi ser at det begynner å gi resultat, noe vi synes er utrolig flott, sier Ragnar Eikeland, far til Tore Eikeland.

Han har tidligere vært i Ghana for å se hva Tore Eikelands legat har ført til der.

– Det er godt å se at Tores visjoner, tanker og ideer blir ført videre. Det gir oss mye, sier han til Bygdanytt og tilføyer:

– Stemmene deres blir ikke glemt.

I en pressemelding sier Inaam Kesner, som er prosjektleder hos Tore Eikelands Legat i Sør-Afrika, at hun er glad for muligheten til å se hvor legatet ble stiftet.

– Jeg tror at ved å besøke Utøya så vil jeg få en klarere forståelse for stiftelsens visjon i tråd med Tore Eikelands verdier.

Ungdom skal bli hørt

Takket være legatet får over 100 ungdommer fra townshiper i Cape Town hver uke delta på debatt-trening og i debattkonkurranser skoler, med mål om at ungdommen skal bli hørt og delta i demokratiske prosesser.

Noen har også fått mulighet til praksisplasser slik at de har fått arbeidserfaring hos bedrifter og organisasjoner i Cape Town.

– Det er sterkt og fint å se at Tores engasjement fortsetter å fremme positive endringer, forteller Robert Eikeland. Foto: Odd Mehus

– Det er sterkt og fint å se at Tores engasjement fortsetter å fremme positive endringer og samfunnsutvikling. På den måten har vi klart å skape noe godt ut av det onde som rammet vår familie og så mange andre, sier Robert Eikeland, styremedlem og bror av Tore Eikeland.

Deltar på sommerleir

29. juli kommer Inaam og Bhongolwethu til Bergen. Mandagen etter skal de delta på et et åpent arrangement i regi av Hordaland AUF. På AUFs sommerleir på Utøya vil de delta i en paneldebatt, diskusjoner med AUF-ungdommen, ulike workshops og oppleve hvordan ungdomspolitikk blir drevet i Norge.

Bhongolwethu Sonti skal delta i en paneldebatt på AUFs sommerleir sammen med Inaam Kesner. Foto: Privat

– Tore Eikelands Legat har jobbet med mangfold, internasjonalt engasjement og demokratibygging i årene etter Utøya-massakren. Det var et slikt engasjement og disse verdiene Anders Behring Breivik ønsket å ramme med sitt terrorangrep den 22. juli 2011. De sørafrikanske ungdommenes tilstedeværelse på Utøya vil være en sterk manifestasjon av at han ikke lyktes, sier Solfrid Hanna, styremedlem i legatet, i pressemeldingen.