Lørdag oppheves det landsdekkende bålforbudet, som går fra 15.april til 15.september.

Selv om forbudet er opphevet, bør folk  vise aktsomhet og ta hensyn til lokale forhold, understreker Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv.

– Etter en sommer med ekstrem skogbrannfare flere steder, har nok folk fått en påminner om å være varsomme. Det er viktig å huske at selv om det generelle forbudet nå er opphevet, så bør du alltid forsikre seg om det er trygt å tenne bål der du er, sier Meland.

– Mine beste tips er; bruk hodet og husk regelen om sporløs ferdsel. Skal du tenne bål, så bruk en bålplass som allerede eksisterer i stedet for å lage en ny, og husk å ikke gjøre skade på friske trær og planter. Da er det bedre å ha med ved hjemmefra i sekken, sier hun.

Retten til å tenne bål gir gode muligheter for minneverdige middager og gode friluftsopplevelser. Hun understreker at man ikke trenger å gjøre det så komplisert.

– Det går fint an å ta middagen ute i det fri, også på en hverdag. Du trenger ikke å dra ut på en lang ekspedisjon – det å lage og nyte middagen i friluft er en opplevelse i seg selv, avslutter Meland.

Vil du ha tips til både fjellturer og turmat? I hele sommer sørget Simon Thunestvedt for å kome med gode tips til både turer og mat.

Her kan du lese sakene: