Klokken 0615 mandag morgen var Stein Ove Hansen på plass utenfor Rådhuset i Bergen for å gjøre sin andre bompenge-aksjon.

Like ved inngangen parkerte han en varebil med «Nok er nok» i store røde bokstaver på hver side, og budskapet «Nei til flere bomstasjoner» og «Nei til mer bompenger».

Etter rundt tre timer ringte kommunen.

– De sa bilen sto ulovlig parkert og at jeg måtte fjerne den. Jeg svarte at jeg kunne gjøre det så fort jeg kunne, men det var de ikke fornøyde med, så de tauet bilen, forteller Hansen til Bygdanytt.

STARTEN: I midten av april gjennomførste Stein Ove Hansen den første aksjonen mot bompenger da han dekket inngangen på Bergen rådhus med klistremerker. Foto: Mads René Trellevik

Bilen skulle egentlig bli tauet ut til Ågotnes, men Hansen har kontakter, betalte litt ekstra og fikk den kjørt ut i Arna der han har bedriften sin.

I midten av april gjennomførste Hansen den første aksjonen mot bompenger da han dekket inngangen på Bergen rådhus med klistremerker med samme budskap som mandag sto på varebilen.

Bakgrunnen for engasjementet er at det planlegges tolv nye bomstasjoner i Bergen kommune, deriblant på E16 i Arna og mellom Nesttun og Espeland.

Det vil koste dyrt for bedriften hans som har servicebiler på veiene daglig, ifølge ham selv.

Bortsett fra at han fikk beskjed om å fjerne varebilen, har ikke Hansen fått noen tilbakemeldinger fra kommunen.

Denne lappen lå i vinduet på bilen, som etter tre timer ble tauet. Foto: Privat

– Men jeg har fått kontakt med en del andre som driver med sine aksjoner parallelt. Nå kan det se ut som at vi kan slå oss sammen og koordinere fremtidige kampanjer, forteller Hansen.

Det har vært en rekke aksjoner knyttet til at det planlegges flere bompengestasjoner rundt Bergen. I tillegg til Hansen, har en rekke yrkessjåfører slått seg sammen og hatt flere kjør sakte-aksjoner.

– Vi skal samles og se hva vi kan gjøre sammen. Vi har et felles mål, men har ikke noen konkrete planer foreløpig, sier Hansen og avslutter:

– Engasjementet vokser og vokser. Vi gir oss aldri.

– Fjerner alle

Bergen kommune bekrefter overfor Bygdanytt at varebilen ble fjernet.

– Fører ble kontaktet, men viste ingen forståelse for at bilen måtte fjernes snarest mulig, sier beredskapssjef Ivar Konrad Lunde ved seksjon for samfunnsikkerhet og beredskap i Bergen kommune.

Han viser til at kommunen i utgangspunktet fjerner alle kjøretøy som parkeres i området mellom Rådhuset og Gulating lagmannsrett. Unntaket er tilfeller der kommunen gir tillatelse for korte perioder, eksempelvis til varelevering.

- Det bes om forståelse for at det ikke kan tillates at større kjøretøy får stå parkert i Rådhusgaten, mellom Rådhuset og Gulating lagmannsrett, uten at verken Bergen kommune eller lagmannsretten har gitt tillatelse til dette, sier Lunde.

Han forteller videre at de har et prosjekt som går på å sikre veien foran rådhuset, slik at biler ikke kan stå parkert der i flere timer uten å bli fjernet.

– Det er en prosess vi er inne i nå. Veien foran rådhuset vil bli stengt med en bom. Fundamentet er på plass og bommene vil komme på plass om kort tid.

Byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti har tidligere kommentert aksjonene. Til Bygdanytt har hun sagt at alternativet til å øke antallet bomstasjoner, er å doble takstene i de eksisterende bompengestasjonene.