– Vi får ikke gjort noe med fortiden, men vi kan få kunnskap og innsikt i hva som er blitt gjort og lære av det, sier ordfører Jarle Skeidsvoll (KrF).

Torsdag gikk alarmen på Osterøy etter dramatiske meldinger om et større jordskred på Votlo. Deler av et bolighus ble dekket av jordraset og 18 boliger i området ble evakuert.

Senere samme dag bekreftet politiet at Kristine Anette Andersen (38) mistet livet.

Les mer om saken:

Studerer byggetillatelsene

Midt i krisen bestemte kommunen seg for å gå gjennom dokumentene fra utbyggingen i området for å se hvilke vurderinger som ble gjort da det ble gitt byggetillatelse.

Ordfører Jarle Skeidsvoll forteller at kommunen nå går gjennom byggesakene på Votlo. Foto: Anders Totland

– En del av husene ble bygd på 70-tallet. På den tid var ikke ROS-analyser og lignende vurderinger vanlige, påpeker Skeidsvoll.

Det var NRK som først omtalte saken.

Skeidsvoll viser blant annet til raset på Hatlestad i 2005, som førte til skjerpede krav om risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS-analyser) i nye byggeprosjekt.

Går gjennom dokumentene

Administrasjonen i Osterøy kommune er allerede i gang med å finne frem dokumentene fra byggesakene på Votlo og går nå gjennom dem. Hva som blir utfallet av kommunens undersøkelse, er for tidlig å si noe om, melder Skeidsvoll.

– Nå skal en først finne og gå gjennom all relevant dokumentasjon. Så må vi se om det er noe vi kan lære av, sier ordføreren og tilføyer:

– Dette er en tragisk hendelse. Slike ting gjør at en blir skjerpa, og nå må vi forsøke å forstå og lære.

I første omgang er det bare snakk om områder på Votlo kommunen vil undersøke, men Skeidsvoll ser ikke bort fra at saken kan utløse nye undersøkelser på Osterøy.

– Vi må se på om det finnes lignende områder på Osterøy som vi må være ekstra oppmerksomme på, og identifisere områdene der det er størst risiko.

Tips? tips@bygdanytt.no

Ny geologvurdering

En ukes tid etter jordskredet vil kommunen gå gjennom hele situasjonen og se på hvordan kommunen opptrådde da krisen inntraff.

– Vi må samle alle trådene og se på hva som ble gjort, og om det er noe vi kunne gjort annerledes. Hva fungerte bra og hva var utfordrende, sier Skeidsvoll.

Etter planen blir det ny geologvurdering av området i løpet av mandagen. I helgen har det imidlertid kommet mye snø.

– Jeg vet ikke hvordan det vil påvirke geologens arbeid, det blir noe de må vurdere. Men vi har en avtale om nye geologiske vurderinger, der det blant annet blir sett på risiko for nye skred og hva som skal skje videre med de evakuerte.