MOSJON: Kjent under navnet Jernmannen eller Maratonmannen har Hans-Jacob Berntsen alltid stilt opp i Arnaløpet. Det har en spesiell plass i hans hjerte.

– Dette løpet betyr enormt mye for meg, og særlig nå som helsesituasjonen min er ekstra ille betyr det ekstra mye, forteller en sliten, men lettet, Berntsen etter målgang.

Livstruende kreft

74-åringen var nylig igjennom en seks måneders sykehusperiode, men å gå glipp av den 33. medaljen i rekken fra Arnaløpet kom ikke på tale. Å ha en livstruende kreftsykdom var ikke noe hinder i årets løp.

Med en slik sykdom, så vet jeg ikke hvor mange flere løp jeg har igjen.

– Senest klokken seks i ettermiddag lå jeg i sengen, men jeg stablet meg på beina og kom meg ut. Det er viktig for meg å stille. Men, med en slik sykdom, så vet jeg ikke hvor mange flere løp jeg har igjen, forteller Berntsen, som har 300 maraton bak seg og er en foregangsfigur for langdistansemiljøet i Bergen.

I senere tid har også den erfarne utøveren gått igjennom en tøff periode der han fikk operert inn en hjertestarter etter en hjertestans.

Roser arrangøren

En av de største grunnene til at Berntsen år etter år kommer tilbake til Arnaløpet er rammen rundt arrangementet. Han kan ikke få rost arrangørklubben, IL Fri, nok.

– Torstein Nesse og gjengen i Fri gjør en fantastisk jobb, og legger alt til rette for at løperne har det bra. Helt utrolig god gjennomføring. Her har andre lokale løp masse å lære, skryter han til Bygdanytt.

Speaker og Fri-nestor Torstein Nesse kjenner godt til Berntsens historie og karriere. Han setter stor pris på de flotte ordene. De har kjent hverandre i en årrekke og har mange løp sammen.

– Det er imponerende å se noen gjennomføre et løp på denne måten. All ære til Berntsen, og vi håper han kommer tilbake neste år, sier Nesse.

– Stiller du også i 2017, Berntsen?

– Vi får se. Jeg håper jeg står på startstreken, men med denne sykdommen så vet man aldri. Om helsen tilsier det, så dukker jeg opp også neste år, avslutter Jernmannen.