– Jeg er veldig overrasket og selvsagt kjempefornøyd med Martin så langt i EM. Dette er over all forventning.

Det forteller en ordknapp, men tilfreds trener og mor, Ingunn Gatland Jacobsen fra sidelinjen i Berlin til Bygdanytt tirsdag ettermiddag.

Etter fem øvelser ligger Roe på tredjeplass sammenlagt med 4282 poeng.

– Over all forventning. Det er vel ikke så mye mer å si enn det. Det er helt vanvittig, sa en meget fornøyd Roe i pressesonen etter løpet.

Roe erkjente at han er i sitt livs form, og han måtte bryte prinsippet om ikke å snakke for mye om sammenlagtprestasjonen.

– Hvis jeg fortsetter som i dag, så er medalje mulig. I hvert fall er jeg med og kjemper om jeg får litt stang inn. Kanskje kan jeg kjempe om en plass mellom tredje og femte. Jeg tror det kommer til å bli veldig jevnt, sa Roe.

Nullstille

Martin Roe sier at han har følt seg bra gjennom hele dagen, helt fra han stopp og dro til stadion.

– Jeg har følt meg bra helt siden jeg begynte å varme opp i dag tidlig. Jeg var lett og fin og klar til å konkurrere. Etter lengde fortsatte bare resultatene å komme. Jeg var inne i en god flyt, og det holdt hele veien. Det er utrolig deilig.

– Det var viktig å komme godt i gang, spesielt etter som jeg hadde mine tre beste øvelser tidlig i dag. Jeg tapte heller ikke så mye i høyde som jeg trodde jeg skulle gjøre. Jeg hoppet overraskende bra, og det har vært en veldig fin dag, oppsummerte han.

Uten stress

26-åringen fikk det tungt og stivnet på den avsluttende 400-meteren tirsdag kveld.

– Jeg prøvde alt jeg hadde for å løpe 49,03, da ville jeg hatt 4300 poeng etter den første dagen. Det hadde vært kult å komme opp på de poengene, men jeg ligger vel fortsatt 65 poeng foran skjema til personlig rekord.

Og personlig rekord er identisk med norsk rekord 8228 poeng satt tidligere i år.

– Nå gjelder å ikke stresse, men senke skuldrene og gjøre det samme som i dag.

Hvordan blir det med sovingen nå?

– Det er ikke alltid like lett å få sove, men jeg får gjøre et forsøk. Jeg får nullstille og innstille meg til en ny konkurranse, sa Roe foran det som kan bli svært spennende 10-kamp sett med norske øyne.

Kan bli medalje

Briten Tim Duckworth har tatt over ledelsen med 4380 poeng – 98 poeng foran nordmannen.

Hjemmehåpet Arthur Abele ligger på 2.-plass, men er kun tre poeng foran Roe.

På mesterskapets første dag har tikjemperen levert bedre resultater i fire av fem øvelser sammenlignet med norgesrekorden.

I høydekonkurransen gikk Roe over 1,84, 1,87 og 1,90 meter på første forsøk. Han trengte tre forsøk før han gikk over 1,93 meter, før han allerede på andre forsøk tangerte sin personlige rekord på 1,96 meter.

Det holdt til 6.-plass i sitt heat og 767 nye poeng.

Deretter var Roe klar for 400 meter som avsluttet tirsdagens øvelser. Der løp han inn til 49,42 og ny sesongbeste. Med det sikret han 842 poeng i sammenlagtkonkurransen.

Det knallsterke hoppet til Martin Roe, som var lengst av alle, kom på første forsøk. Foto: Borgen, Ørn / NTB scanpix

Ledet etter tre øvelser

Roe startet tirsdagen nærmest perfekt. Etter lengde, 100 meter og kule var nordmannen i ledelsen.

26-åringen var nummer tre etter 100-meteren og lengdeøvelsen. I kule var han fjerde best med 15,48 meter i første forsøk. Han fulgte deretter opp med et støt som var ni centimeter kortere.

Roe avsluttet kulekonkurransen med et dødt støt.

Martin Roe var bare 7/100-sekund bak sin personlige rekord på 100 meter. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Fransk sjokk

Tidligere på dagen var nordmannen best av alle i lengde. Med 7,61 meter senket han sin personlig rekord med seks centimeter. Det knallsterke hoppet kom på første forsøk.

Neste forsøk endte dødt for Roe, men han hadde gjort sakene sine såpass godt at det ikke gjorde noe. Han trengte ikke hoppe en tredje gang.

For franskmennene endte lengdekonkurransen i en spektakulær fiasko.

Regjerende verdensmester Kevin Mayer hoppet dødt på alle tre forsøk og ble stående uten resultat. Samme skjebne led landsmennene Ruben Gado og Romain Martin.

Solid løp

Roe innledet tikampen med en solid 100 meter etter et løp på 10,85. Det ga ham en delt fjerdeplass. To øvelser senere inntok han teten.

26-åringen var sju hundredels sekund bak sin bestenotering på 100 meter.

Roe var også bare fire hundredeler bak tiden han hadde på distansen da han tidligere i år satte norsk rekord i tikamp

Med tangering av personlig rekord i høyde og sesongsbeste på 400 meter flatt, lever absolutt håpet om medalje for Roe.

Tikampen fortsetter med de siste øvelsene onsdag. Serien avsluttes med 1500 meter.