Tidligere i år ble det vedtatt at regjeringen ikke skulle legge ned soningstilbudet på Ulvsnesøy før Stortinget hadde fått full oversikt over konsekvensene.

Fengselsøyen ble dermed reddet inntil videre, men i fremleggingen av revidert nasjonalbudsjett har regjeringen gått imot stortingsflertallet i saken.

Blir provosert

Justis- og beredskapsdepartementet mener Ulvsnesøy, som kalles Bergen fengsel avdeling Osterøy, bør avvikles innen utløpet av dagens leieavtale i 2019, selv om konseptvalgutredningen for kriminalomsorgen på Vestlandet ikke er ferdigstilt.

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp), som har kjempet for videreføring av fengselet på Ulvsnesøy, blir sterkt provosert av dette.

– Det er ganske sykt, det er vanvittig. Det er en forakt for Stortinget og de har ikke mye respekt for flertallet. Jeg blir veldig provosert, dette kan de ikke komme unna med, sier Toppe til Bygdanytt.

– Vi kan ikke gi oss nå

– Jeg synes synd på de på Ulvsnesøy som trodde det var en viss forutsigbarhet i saken og så skjer dette. Vi kan ikke leke politikk, et vedtak er et vedtak, legger hun til.

Stortingspolitikeren Kjersti Toppe (Sp), som bor i Åsane, har engasjert seg kraftig i Ulvsnesøy-debatten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Revidert nasjonalbudsjett skal godkjennes i Stortinget, der Toppe lover omkamp i saken.

– Det blir en omkamp. Det er mye som ligger på KrF nå, men vi har stått samlet i opposisjon og jobbet for dette, og vi kan ikke gi oss nå.

Slik begrunner regjeringen en avvikling av Bergen fengsel Osterøy avdeling;

«En videreføring av Osterøy frem til KVU Vestlandet er ferdigstilt innenfor uendret budsjettramme vil medføre at andre fengselsplasser må avvikles, eller innholdet i straffegjennomføringen må reduseres. Det vil også kunne få konsekvenser for sikkerheten i kriminalomsorgen.»

Opp til stortingsflertallet

Peter Christian Frølich, Høyre sin justispolitiske talsperson, reagerer på Kjersti Toppe sine utspill.

– Det er jo en helt vanvittig påstand. Viss en skal finansiere drift av statlig virksomhet, enten det er fengsel, politi, domstol eller sykehus, så gjør en det i budsjetter, påpeker han og legger til at regjeringen i det reviderte nasjonalbudsjettet viser hvilken finansieringsplan de har for fengselet fremover.

– Så er det opp til stortingsflertallet å ta stilling til om de ønsker det annerledes. Det er ikke verre enn det.

Peter Frølich er Høyre sin justispolitiske talsperson. Foto: Mads René Trellevik

Frølich påpeker at det trolig vil koste mellom 50 og 100 millioner kroner å kjøpe og pusse opp fengselsøya. Nå utfordrer han opposisjonen til å vise en realistisk finansieringsløsning.

– Det nytter ikke å ønske god jul og godt nyttår i vedtaket, uten å diskutere pengene, kommenterer han.

– Hvorfor kan en ikke vente til KVU-en er ferdig?

– Stiftelsen har sagt opp leieavtalen. Da er staten stilt overfor et dilemma. Skal en kjøpe øya eller drifte fengselsplassene et annet sted. Ledelsen i kriminalomsorgen har vurdert det dit hen at de ikke har råd til å kjøpe øya, de vil bruke pengene et annet sted.

Frølich sier selv at Ulvsnesøy har levert gode resultat, og at han gjerne skulle ønske at fengselsdriften kunne fortsette på fengselsøya.

– Men vi er satt i en posisjon der stiftelsen sier kjøp eller forsvinn.